top of page
6.png
NAGYTEREM
Sávuot. 2024 ARCULAT (1920 × 1080 px) - .png

18:00

Kapunyitás

18:45- 18:55

Tanéjnyitó

19:00- 20:35

Kácsor Zsolt: Cigány Mózes - A Katona József Színház előadása, Bezerédi Zoltán előadásában

„Először szétterjedt és pörögni kezdett saját maga körül a nulla, a saját perdületű semmitörmelékből így alakult ki az anyag, pörgésének sebességéből az idő, majd a világporforgatag belső súrlódása kitermelte a hőt, a hő hatására pedig létrejött a szerves élet, amely megszülte a multiverzum legnagyobb kreténjét, az embert.”   

Így kezdődik Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regénye, amelynek első fejezete, a Genezis, a bibliai teremtéstörténet különös, kavargó, mulatságos, „cigányos” olvasata. Ebből készített színházi monológot Bezerédi Zoltán.   

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk. 

Savout 2024 - fellépők social media-3.png

22:00- 22:45

Közös Ügyeink Extra - Moskovics Judit és Nyáry Krisztián beszélget a bicskei ügyről 

Moskovics Judit oknyomozó újságírót, Nyáry Krisztián író és műsorvezető kérdezi a bicskei gyermekotthonban feltárt zaklatási ügy részleteiről, és következményeiről. Megismerhetik azt a történetet, ami nem ért véget a bűnösök felelőségrevonásával. 8 év után újabb fordulatot hozva, lemondott miatta egy köztársasági elnök, és egy volt miniszter. Ma már nem kérdés, hogy mindannyiunk közös ügye, hogy ilyen történetek ne maradhassanak titokban. 

Savout 2024 - fellépők social media-4.png

23:00- 23:45

VITASZÍNHÁZ a Paralel Alkotócsoporttal 

Öröklés vagy nevelés? Mit viszünk tovább abból, amit a családunktól kaptunk? Mi az, amit ebből tudatosan választunk, és mi az, ami ellen nem is tudnánk tenni? Mikor és kinek fontosak a hagyományok? Meddig lehet hivatkozni a szüleinkre saját személyiségjegyeink kapcsán? És mit mesél majd rólunk gyermekünk? 

 

A színházi jelenetek, valamint az azokat követő közös beszélgetések során az örökség tágan értelmezett fogalmához kapcsolódunk, és különböző állítások mentén a résztvevőket kérjük saját véleményük megosztására. A színház így lehetőséget kínál a beszélgetésre, az érvelésre, vélemények moderált ütköztetésére. 

 

Játsszák: Bakonyi Péter, Bernát Imola Tímea, Fazekas Ella

Moderátor: Török Tímea

15.png

24:00- 01:00

Márkó és Barna Síkideg: Különleges sávuoti idegeskedés

A Márkó és Barna Síkideg az ország legnépszerűbb podcastjaként indult, mára viszont már több annál. Élőben, közönség előtt, minden helyszínen teltházzal áll színpadra Márkó és Barna, hogy a nézőkkel közösen csapjanak az idegszálak közé, és bosszankodjanak mindennapi apróságokon. 

5.png

01:15- 02:00

Kósersági felügyelő az űrállomáson - Vita az örökségről és a modernitásról

Mit jelent a kultúrális örökségben való részvétel? A távoli őseinktől hozzuk, vagy inkább a szüleinktől, családunktól? Van-e felhatalmazásunk arra, hogy a kapott sémákat megváltoztassuk? Tradíció vagy reform?  

A kulturális örökség egyszerre egy vitrin mögött megőrzött darab a múltból, amihez nem szabad nyúlni - de ha nem nyúlunk hozzá, azaz nem éljük, életben maradni se fog. Nincsenek egyszerű válaszok, sem azonnali megoldások. Vita van, így mi is vitázni fogunk.  

A beszélgetés résztvevői Balázs Gábor, az ORZSE rektorhelyettese és Takáts Márk Dávid, esztéta.

23.png
Kisterem
KISTEREM

19:00- 20:35

Te zsidó akarsz lenni? A Sávuot és a betérés lehetőségei+ Esti Ima

A Bét Orim Reform Zsidó Közösség programja 

 

Mi köze a Sávuot ünnepének a betéréshez, kinek, mikor, hol, hogyan érdemes, jó betérnie? Hová tér be az, aki betér a zsidóságba, vallásba, népbe, a kettőbe együtt? Barbár rítus-e a körülmetélés? A mikve és az újjászületés? Mi a bét din, kicsodák a rabbik? A "micvák igája". És bármi, amit kérdeznél a betérésről.  

A beszélgetést segíti: Vári György 

21.png

21:00- 21:45

Kortárs zsidók - 3000 éves törvények a 21. században

A zsidóságra rengetegen olyan zárt rendszerű vallásként gondolnak, ami merev, nehezen változik, vagy igazodik a kor szelleméhez. Azonban, ha végignézünk történelmünkön, illetve legnagyobb zsidó gondolkodóinkon, sok tekintetben ennek pont az ellenkezője rajzolódik ki. Vajon képes a zsidóság a megújulásra? Vajon kell-e megújulnia? Tudja tartani a tempót a mindenkori „Zeitgeist”-tal – egyáltalán feladata-e? Összeegyeztethetők-e a zsidósággal olyan értékek, mint a női esélyegyenlőség, a melegjogok, vagy a nemi identitáshoz kapcsolódó modern kérdések? 

Ezen kérdéseket járjuk körbe a résztvevőkkel Kenesei Marcell némileg intellektualizáló, de kellőképpen informális workshopján. A workshopon felmerülő viták jogát fenntartjuk szigorúan az egymás iránti tisztelet és észszerűség határain belül. 

18.png

22:00- 22:45

Counting Down to Shavuot: How did the Rabbis decide on the date to celebrate Shavuot?” - Rabbi Michael Paley 

In this session we will see how the Rabbis of the Talmud set this part of our calendar. We will look at both the rules and the meaning! 

15.png

23:00- 23:45

Kortárs zsidók - 3000 éves törvények a 21. században (eng)

A zsidóságra rengetegen olyan zárt rendszerű vallásként gondolnak, ami merev, nehezen változik, vagy igazodik a kor szelleméhez. Azonban, ha végignézünk történelmünkön, illetve legnagyobb zsidó gondolkodóinkon, sok tekintetben ennek pont az ellenkezője rajzolódik ki.

Kenesei Marcell, Bálint Ház igazgatója

18.png
BISZTRO
Bisztro

21:00- 21:45

Sajtok,borok, történetek - Kóstoló a testnek és a léleknek Fritz Zsuzsával

Ezen a különleges savuoti éjszakán olyan élménybe hívunk, amely minden érzékszervre hat. Versek, irodalmi részletek, szövegek segítenek majd körbejárni a Szinai hegy élményét és megérteni Sávuot minden rétegét, finom zenei betétek adják meg a bensőséges hangulatot, s a finomabbnál finomabb sajtok, borok teszik még emlékezetesebbé a tanulás éjszakáját. 

Zenei aláfestés: Gál Ráchel fuvola, Szokolai Lóránt cselló

18.png

22:00- 22:45

Zsidó a zsidóiaké!

„Ha akarjátok nem mese”. Ezekkel a szavakkal kezdte el Herzl Tivadar Ősújország című regényét, amiben megálmodta, milyen legyen a jövőbeli Zsidóország. Ha akarjátok az sem mese, hogy legyen egy magyar falu, amely éppolyan szép fekvésű, mint bármelyik másik, és éppolyan kedves emberek lakják, mint az összes többit, csak ennek az a neve, hogy Zsidó. Ehhez még községet alapítanunk sem kell. Elég, ha elérjük, hogy egy már létezőt visszanevezzenek. Az előadás amellett érvel, hogy mindannyiunknak jobb lenne, ha Zsidó visszakapná ősi nevét.

 

dr. Bolgár Dániel, egyetemi adjunktus, ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék

12.png

23:00- 23:45

 A jiddise mámén túli univerzum - zsidó női vezetők beszélgetése

Csatlakozz hozzánk egy különleges panelbeszélgetésre, ahol kiemelkedő zsidó női vezetők osztják meg vezetői útjuk legmeghatározóbb pillanatait. Ismerd meg, hogyan alakították, befolyásolták vezetői stílusukat a zsidó értékeik és hogyan néznek szembe a modern munkahelyi kihívásokkal. Inspirálódj történeteikből, tegyél fel kérdéseket!  

 

A beszélgetés résztvevői: 

Bíró Eszter - énekesnő-színésznő, a MAZSIHISZ művészeti vezetője 

Lieberman Mirus - ügyvezető - Centropa Alapítvány

Polivodáné dr. Dolinay Eszter - igazgatósági elnök -  Prisma Holding Zrt. / kuratóriumi tag - Keren Hayesod Alapítvány 

 

A beszélgetést moderálja: Hadas Kriszta - újságíró 

21.png
Kiállítótér
KIÁLLÍTÓTÉR

21:00- 22:45

Készítsd el saját házi áldásod!

Szeretnél az otthonodba olyan zsidó házi áldást, ami neked tetszik és saját kezed munkáját dicséri?

Készítsük el együtt! Modern, ízléses és örök emlék!

A Magyar Sári kalligráfus által előre elkészített házi áldásod részleteit úgy díszítheted ki, ahogy csak szeretnéd.

A lakás díszének vagy ajándékba is jól mutat majd!

A workshopot Komjáthy Lili tartja.

English friendly program

20.png
NAPPALI
Nappali

21:00- 24:00

 “Ezt is elviszem magammal” - művészetterápiás workshop Takács Dalmával (SafeSpace) 

Örökség – milyen kép jelenik meg a lelki szemeid előtt, ha ezt a szót hallod? Milyen érzéseket, illatokat, dallamot, akár ízt társítasz a kifejezéshez? A felmenőinktől kapott csomagban rengeteg kacat található – kincsek, amik viszonyítási pontot adnak az élethez és mankót nyújtanak a nehéz pillanatokban, valamint kevésbé szerencsés tárgyak, amiktől húzza a vállunkat a csomag, amiket jobb volna végre kipakolni. Az Örökségeink című művészetterápiás workshopon ezt a témát járjuk körbe kreatív önkifejezési formák, például festés és kollázsolás segítségével. A részvételhez művészeti előképzettség és jó kézügyesség nem szükséges – bőven elég, ha az empátiád és az alkotó kedved magaddal hozod. 

14.png

A szünetekben Sárközi Lili, énekes, gitárművész fogja biztosítani a jó hangulatot.

Savout 2024 - fellépők social media-2.png
Anchor 1
bottom of page